Drönarkarta på Sverige – Se var du kan flyga med drönare!

dronemap-drönarkarta

Drönare blir allt vanligare – men här hittar du information på vad en drönare är och var du kan hitta en drönarkarta

Att flyga drönare blir allt vanligare i dagens värld och därför tänkte vi samla ihop lite information om regler och riktlinjer gällande detta. Drönare är små obemannade flygfarkoster, som på engelska ofta kallas UAV (“Unmanned Aerial Vehicle”) eller “drone”. I vissa fall kallas även en drönare som är utformad som helikopter med fyra rotorer till en ”quadcopter” eller ”quadrocopter”. Läs vidare om du är intresserad över luftfartsverkets drönarkarta.

Luftfartsverkets (LFV) drönarkarta

Luftfartsverket eller ”LFV” erbjuder flygtrafikledning och flygtrafiktjänster på flera platser i Sverige och även internationellt. De har en specialgjord karta för drönarflygare. Avsikten med kartan är att underlätta för drönarflygare att avgöra var man får flyga så att det inte stör den ordinarie flygtrafiken. Det är en interaktiv karta som innehåller AIP-data. Enligt luftfartsverket så fungerar kartan i Internet Explorer version 9 och framåt, och i Google Chrome, Firefox samt Safari. Ner till höger finns en knapp som automatiskt söker användarens position på kartan. På kartan kan man se röda och orangea områden (t.ex. nära flygplatser) som kräver särskilt tillstånd från lokala flygtrafikstjänster.

Flytta dig till drönarkartan

Nya regler för drönare togs i bruk 2018

Nya regler för drönare togs i bruk i februari 2018. Enligt transportstyrelsen borde dessa nya regler förenkla helheten och gör det tillåtet att flyga drönare närmare flygplatser än tidigare. Du kan bekanta dig med dessa regler mer detaljerat på transportstyrelsens sidor, via länken ovan. Transportstyrelsen har slått fast att endast drönare som väger över 7 kg kräver ett tillstånd i framtiden. Tillståndet kan du söka från just transportstyrelsen via denna länk. Men om din drönare väger mindre krävs det inte längre ett tillstånd. Det krävs även ett tillstånd för all flygning utom synhåll och du får inte heller flyga över människor och djur utan lov. Utanpå detta finns det även områden som du inte får flyga på. Om du funderar på att flyga nära en flygplats i Sverige, så kan du kan även hitta information på flygplatsernas egna webbsidor.

Kom även ihåg dessa regler

  • Märk din drönare med kontaktuppgifter (namn och telefonnummer)
  • Flyg inte längre bort än att du hela tiden kan se din drönare
  • Om du flyger utanför restriktionsområdena får du flyga upp till 120 meters höjd
  • Man får inte flyga alltför nära människor eller djur och att flyga över olycksplatser där räddningsaktion pågår är strikt förbjudet
  • Flyg heller inte nära kärnkraftverk, fängelser, naturreservat eller militära områden

Att flyga drönare utomlands

Det finns säkert många som vill ta med sin drönare på semester. Vem skulle inte vilja filma sin smekmånad i Thailand eller sin backpacking -resa i Sri Lanka från högre höjder? På grund av att detta blivit så populärt har vissa länder förstått att det är något som går att förtjäna pengar med. Myndigheter i vissa länder i Asien kräver att du har flygtillstånd om du vill använda en drönare under din semester. Du kan hamna i problem med den lokala polisen om du inte har ett tillstånd. Men tillståndet kan vara dyrt och ta länge att få, så många tar risken att flyga utan tillstånd.

Kan du bli fast om du flyger utan tillstånd?

Enligt information på nätet verkar det som att det handlar mycket om tur. Den lokala polisen brukar inte bry sig om turister flyger med drönare, men i värsta fall kan du hamna att betala stora böter. Det finns även historier där turister hamnat i fängelse, så lönar sig att vara försiktig om du planerar att ta med dig en drönare på semestern.

Hur ska du veta om det krävs ett tillstånd för att flyga drönare utomlands?

Om du vill veta vad lagstiftningen säger om att flyga drönare utomlands, så rekommenderar vi webbsidan ”Dronetraveller”. Här finns mycket information om vilka regler som gäller i olika länder. Men kom ihåg att dessa regler ändras ständigt, och det lönar sig alltid att dubbelchecka informationen hos de lokala myndigheterna.

Copy link