Läs hur Covid-19 passet kommer att fungera!

Kommer att tas i bruk i EU-länder under julimånad

EU har gjort beslut på att ett gemensamt coronapass kommer att införas i Europa under julimånad. Medlemsstater har några veckor på att införa detta. Det är även meningen att från och med den 1 juli ska alla vaccinerade svenskar kunna få ett intyg eller ett så kallat covidpass, har regeringen meddelat. Syftet är att göra resande lättare inom EU. Utanpå vaccineringarna är tanken att passet även ska innehålla information om man testat negativt eller tillfrisknat från Corona.

Från och med den 1 juli ska de nya covidpassen tas i bruk i Sverige. Intyget är gemensamt i hela EU. Enligt nuvarande information kommer covidpasset att kunna ansökas genom www.covidbevis.se.

Hur kommer passet att fungera i praktiken?

I pratiken handlar det om en QR-kod som ska scannas vid inresa. Så om man har ett giltigt inresebevis, kommer man att slippa andra inreserestriktioner.

Planen om att få in negativa testresultat i covidpasset är också planerat. Även privata aktörer som erbjuder tester ska kunna koppla upp sig mot systemet. Utanpå detta ska det även vara möjligt att få information på att man tillfrisknat från Covid 19 i passet.  

Lämna en kommentar

Copy link